Op 11 maart 2019 heb ik een blog gepubliceerd met de titel “POWERVROUWEN MET BALLEN”’. In deze tweede blog over powervrouwen zal ik het niet hebben over ballen. Nu moet ik zeggen dat ik naar aanleiding van deze blog heel wat interessante discussies heb gehad met zowel mannen als vrouwen over het onderwerp powervrouwen. Sommige mannen vroegen zich af waarom ik als man over powervrouwen schrijf. Meestal antwoordde ik in de trant van “dit doe ik in een poging om de oogkleppen of belemmerende overtuigingen bij zowel mannen als vrouwen weg te nemen”. Want je kent het wel “It takes two to tango“
In mijn vorige blog schrijf ik dat vrouwen vanuit hun eigen kracht als vrouw en als kennisdrager hun top moeten bereiken. Dus ze moeten niet het gedrag van de succesvolle collega of leidinggevende man kopiëren of het pad kiezen dat anderen voor ze bedacht hebben. Nee, bereik jouw top zonder je authentieke ik te verloochenen. Als je dat wel doet, dan behaal je misschien wel de top en ben je misschien ook succesvol maar het is dan de vraag of het jouw succes is of dat het gaat om het succes van een ander. Een laag dieper zou je jezelf de vraag kunnen stellen of het om authentiek succes gaat of dat het puur armoede is omdat jij zelf niet de regie hebt over de houdbaarheidsdatum van jouw succes. Misschien is het een idee om op een rustig moment een poging te doen om jouw definitie van succes te definiëren waarbij je jezelf belooft niet direct aan een dikke bankrekening te denken. De opdracht klinkt misschien vrij eenvoudig maar de uitvoering is verre van dat. Het formuleren van jouw definitie van succes is geen overbodige luxe als jij als vrouw jouw top wil bereiken. Als jij niet weet wat de parameters zijn om jouw succes, lees top, te bereiken dan kom je niet verder dan een `laten we kijken waar het schip strandt doelstelling’.
In de gesprekken die ik heb gevoerd met zowel mannen als vrouwen naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik ook regelmatig te horen dat er simpelweg te weinig vrouwen zijn om de top posities te bekleden. Uiteraard ben ik het hier niet mee eens maar daar kom ik later in deze blog op terug. Laten we eerst eens helder krijgen wat we bedoelen met de top. Net zoals er geen universele definitie van succes is, zo is er ook geen universele definitie van de top.
De maatschappij denkt bij topfuncties vaak aan de functie van CEO, CFO of member of the board bij een Multinational of Corporate Organisatie. Het is echter de vraag of de powervrouwen in Nederland er ook zo over denken. Natuurlijk zijn er vrouwen die dit niveau ambiëren maar er zijn genoeg vrouwen die een andere top in gedachte hebben. Denk bijvoorbeeld aan lid zijn van het management team of een directiefunctie in het MKB, dat kan even goed een top functie zijn. Alles valt en staat met jouw definitie van een top functie. Als jij op basis van jouw kennis en jouw authentieke ik jouw top bereikt waarbij je iedere ochtend jezelf in de spiegel durft aan te kijken, dan pas kun je een bijdrage leveren waar zowel de top als de lagen eronder wat aan hebben. Want alleen op deze wijze ben je complementair in plaats van uitwisselbaar en kan jij vanuit jouw authentieke ik en met jouw female power het verschil maken.
Ga voor jouw top vanuit jouw drive om jouw volledige potentie te willen benutten en jouw drive om het verschil te kunnen maken zonder dat je fulltime op de toppen van je kunnen moet presteren om je functie te kunnen behouden. Kies vanuit passie om de wereld te laten zien wat je in huis hebt en niet alleen vanuit de drang naar maatschappelijke status die gekoppeld is aan een functie titel. Op nog meer titel fetisjisten zit de wereld echt niet te wachten. Als jij impact maakt als powervrouw en kennisdrager doordat jij het verschil maakt vanuit jouw authentieke ik dan maak je niet alleen indruk maar inspireer je ook je omgeving en ben je een rolmodel voor vele vrouwen die nog niet deze stap hebben gezet.
De vraag blijft staan of er voldoende vrouwen zijn om een topfunctie te kunnen bekleden. Mijn antwoord is ja en nee. Ja omdat er relatief weinig mensen zijn die in staat zijn om de top functies, die de maatschappij als topfunctie ziet, te bekleden waarbij ze ook nog het verschil kunnen maken. Ik heb bewust gekozen voor de formulering `weinig mensen’ want zowel binnen de mannen- als de vrouwen populatie is de spoeling relatief dun. Eerder heb ik de vraag met een ja en nee beantwoord dus mijn toelichting op de nee heeft u nog van mij te goed. Nee, er zijn niet te weinig topvrouwen of powervrouwen als we het begrip topfunctie anders definiëren. Wat voor de ene vrouw een topfunctie is daar haalt de ander zijn neus voor op en visa versa. We zijn veel te verkrampt en te gefocust op de, volgens de maatschappelijke norm, relatief dun bezaaide topfuncties.
Laten de spaarzame vrouwen die nu in de board zitten van een Corporate Organisatie of in de directie van een MKB bedrijf een keer hun nek uitsteken bij het aanstellen van vrouwen want die topvrouwen die ze zoeken zijn er. Je moet ze alleen willen zien en de vrouwen moeten zorgen dat ze gezien worden. Dus show up en pak je podium. Vrouwen moeten ook offers willen brengen want een topfunctie is topsport en mensen die een beetje weten hoe topsport werkt, weten dat je in de top bereid moet zijn om offers te brengen. Als de mannen nu een multifocale bril op zetten zodat ze oog hebben voor het potentieel bij zowel mannen als bij vrouwen dan zijn we in ieder geval aan het bewegen en zoals iedereen weet, heb je voor verandering op z’n minst beweging nodig. Gaat u lekker bewegen ?
Voel jij je als powervrouw aangetrokken tot dit verhaal ga dan naar de website van het Empower Women 010 EVENT dat op 15 oktober 2019 plaats vindt. Koop nu jouw Early Bird TICKET zolang het nog kan.
0 reacties